"Met de dood houdt het fysieke leven op maar niet de liefde die gegeven is" 

 
Januari 2019

"Afgelopen week kreeg ik de eervolle vraag of ik een uitvaart wilde begeleiden. Ik heb er een moment over nagedacht, deze vraag had ik namelijk nog niet eerder gekregen. Maar ik heb de vraag met veel dankbaarheid aangenomen. Samen met de familie hebben we in de dagen die volgden de afscheidsdienst in alle rust vorm gegeven.
 
Met eigen geschreven teksten van kinderen en kleinkinderen, met gedicht, muziek en rituelen die pasten bij hun gezin. Vandaag was de uitvaart, hun uitvaart. Het is gegaan op de wijze zoals zij van hun dierbare afscheid wilden nemen.
 
Ik ben ontzettend dankbaar voor het vertrouwen dat aan mij is gegeven met de vraag die is gesteld. Het is een pad dat ik mag inslaan met een jas die ik nog niet eerder had aan gehad maar wel goed voelt en past".
 
Het was een gedachte die al enige tijd in mijn hoofd aanwezig was. Ik twijfelde, over het moment om hier invulling aan te geven, ik twijfelde ook of deze jas mij zou passen.
In december 2018 had ik besloten dat ik de tijd zijn werk wilde laten doen met het vertrouwen dat dit pad zich zou vormen als de tijd er voor rijp was. 
 
Een pad ontstaat door er op te lopen 
(zoals het Land van rouw dit zo mooi verwoord).

Ik ben zeer dankbaar voor dit pad en heb het ruimhartig aangenomen. Bij het aannemen van de rol als ritueel begeleider ondersteun ik de familie bij het inrichten van en voorgaan in de uitvaart. Hierin werk ik nauw samen met de door de familie gekozen uitvaartonderneming.
 
Hoe gaat het in zijn werk.
Gemiddeld voeren we twee gesprekken met elkaar van ieder maximaal 2 uur, met de mogelijkheid voor een locatie bezoek waar de uitvaart plaatsvindt. Waar nodig breiden we de tijd van voorbereiding uit.
 
Tijdens de uitvaart ga ik u als familie voor met respect en integriteit voor uw behoeften en rituelen. Ondersteun ik sprekers en is het mijn taak om een sfeer van veiligheid en vertrouwen te realiseren, passend bij de wensen van u als familie.
 
Samenwerking met Sanne Verdonck
Waar wenselijk is een samenwerking met Sanne Verdonck mogelijk, zij schrijft en zingt liedjes op maat voor bijzondere situaties. Sanne zingt naast haar eigen geschreven liedjes ook liedjes van bestaande artiesten.
 
Neem gerust een kijkje op haar site Mooi liedje voor jou.

 
Bij vragen neem gerust contact op.
Zie hier de tarieven.
 

 
 

 
Troostlicht | een digitale afscheidsrite voor wie jij mist.
 
 
 
Deze afscheidsrite is gemaakt in de tijd dat ons land ingenomen wordt door het Corona virus.

In deze tijd van zorgen, afstand, afscheid, verstilling, versnelling en vertraging wiebelt ons fundament. We kunnen niet altijd zijn waar we willen zijn. Zeker als iemand, misschien wel jouw vader, moeder, oom, tante, zoon, dochter, neef, nicht, vriend, kennis of collega, overlijdt wil je niets liever dan dichtbij elkaar zijn, om samen afscheid te nemen, te troosten en getroost te worden. Omdat dat nu niet kan, hebben we een troostlicht gemaakt.
 
Een ceremonie om afscheid te nemen van wie jij mist. Alleen of samen. Of op afstand tegelijkertijd. Misschien wil je zelf iets zeggen of zingen. Hardop of in stilte. Daar is ruimte voor. En als dat niet genoeg is zet je de ceremonie gewoon op pauze. Zodat het goed is voor jou. Tijdens de ceremonie steken we een kaars aan. Voor jou, voor wie jij mist. Voor degene die jij wil troosten en voor de troost aan jou. Omdat warmte en licht ons altijd blijft binden. Voel je uitgenodigd om ook thuis een kaars te branden.
 
Waar komen de teksten vandaan?
-tekst en muziek van het eerste liedje, ´Afspraak´, zijn van Hannelore Bedert. We zijn zo vrij geweest om twee zinnen weg te laten voor deze situatie. -verder gebruiken we het gedicht ´De drie bomen´ van Evert Landwaard en ´Ik weef jou´ van Floortje Agema.
 
-de andere teksten zijn door onszelf gemaakt. Waarbij het tweede liedje onbewust, maar toen ik later ineens ´Soms denk ik aan jou´ in mijn hoofd kreeg toch onmiskenbaar, geïnspireerd op het dat lied van Mylou Frencken.
 
En dan nog een huishoudelijke mededeling.
We zijn geen technici. Dus het licht is niet perfect en het geluid is niet erg stabiel. Met name tijdens het eerste liedje een beetje te hard. Zet gewoon de video wat zachter als je er last van hebt. Als er iemand is die ons, uitdrukkelijk met inachtneming van alle beperkende maatregelen, kan en wil helpen om dat beter te krijgen, dan zijn we daar heel blij mee en doen we het met liefde opnieuw. Tot die tijd hebben we besloten kwetsbaar te zijn in de imperfectie, omdat we hopen dat de intentie en de inhoud je verder kunnen helpen.
 
We wensen je alle licht, liefde en gezondheid. En een manier om jezelf toe te staan om te voelen wat jij voelt en te delen binnen wat kan.
 
Sanne & Francy

    
De keerzijde van verlies
 
De keerzijde van verlies,
Is leren zien wat je niet ziet,
Horen wat er wordt gezegd,
Benoemen wat niet wordt verstaan,
Voelen wat jij nodig hebt,
Om als mens in eigen kracht te staan. 
 
De keerzijde van verlies,
Is boosheid, angst, verdriet, tot je nemen,
Vertrouwen geven aan jezelf, 
Bestaande paden verlaten,
Terug lopen en aanvaarden, 
Met dankbaarheid,
Hier kom ik vandaan.
 
 
Muurtekening, Tamara Berg