"Ons leven beweegt zich tussen lot en bestemming, de weg daartussen wordt gevormd op hoe wij antwoord geven op ons lot" Gwen Timmer 

In de afgelopen jaren heb ik kennis en ervaring mogen op doen met vele werkvormen en methodieken om mensen een op maat begeleiding te bieden die past bij hun persoonlijke proces op dat moment. Tijdens de opleiding bij het Land van Rouw in 2013 maakte ik voor het eerst kennis met het systemisch werk, opstellingen en diverse methodieken afgeleid van systeemwerk. Hier heb ik kennis genoten over de werkwijze en inzichten van Bert Hellinger een van de grondleggers van het systemisch werken.

Mijn nieuwsgierigheid reikte verder en ik ben mij meer gaan verdiepen in de achtergronden van systemisch werken. Zo volgde ik trainingen trauma verwerking en traumaopstellingen bij Gwen Timmer Praktijk Parabel te Utrecht, maakte ik kennis met de methode van Franz Ruppert tijdens een tweedaagse training en volgde ik een masterclass bij Vivian Broughton. Daarnaast ben ik veel literatuur gaan lezen van onder andere Ingrid Dyckstra, Peter Leviene, Franz Ruppert, Els van Steijn, Riet Fiddelaers- Jaspers, Bert Hellinger, Vivian Broughton, Margriet Wentink (Interaktiel).
 
Inmiddels heb ik mij de IOPT methode van Franz Ruppert eigen mogen maken, met Gwen Timmer en Margriet Wentink, op een wijze waarin ik lerende zal blijven en mijn inzichten en mogelijkheden durf bij te stellen met nieuwe inzichten die continu in beweging zijn. Het is voor mij een vertrouwde methode geworden waarmee ik dagelijks werk in mijn praktijk. Een werkwijze die bewerkstelligd om daadwerkelijk naar de kern, de bron af te dalen, waar het echt in je leven over gaat. IOPT staat voor Identity- Oriented Psychotrauma Therapie.

Deze methode geeft mij de mogelijkheid als begeleider om samen met de vraagsteller stap voor stap te bewegen naar ervaringen, patronen, strategieën die we ons eigen hebben gemaakt in dit leven. Veelal ligt deze informatie opgeslagen in ons onderbewustzijn. 
Het zijn ervaringen, patronen, strategieën die ons erg van dienst zijn geweest in een tijd waar we dit nodig hadden om te (over)leven.
Maar nu om de een of andere reden ons dagelijks functioneren beïnvloeden dat we er zoveel ongemak van ervaren dat het ons dagelijks functioneren niet meer dient maar enkel belemmert. Vanuit dit inzicht start veelal de hulpvraag die voortkomt uit "ik ervaar een continue onrust en ik weet niet waarvan", "ik heb last van paniekaanvallen en ik snap niet waarom", "ik voel mij continu gedeprimeerd terwijl ik een goed leven heb".
 
De intentie van de IOPT methode
IOPT is een behulpzame opstellingsmethode die je gezonde kern verbindt met delen die je verder wilt ontwikkelen.
IOPT is effectief voor het herkennen van de realiteit, het hervinden en herstellen van veiligheid, vertrouwen, verbondenheid, intimiteit, afgesplitste identiteit, autonomie en zingeving. (Bron: uit een artikel van Ine van der Pol)
 
Doel IOPT (Identity- Oriented Psychotrauma Therapie)
 
Je krijgt inzicht in jouw eigen onderbewustzijn ten aanzien van jouw vraag of intentie.
We werken vanuit 3 elementen, het gezonde (volwassen) deel, het overlevingsdeel, het kwetsbare (trauma) deel.
Het resultaat is dat je weet krijgt van wat er in je lichaam en psyche is opgeslagen. Welke patronen onbewust je leven beheersen en waar je nu in het dagelijks leven last van ervaart. En hoe je hier zelf verantwoordelijkheid in kunt nemen en naar kunt handelen.
 
Je leert te begrijpen welke overlevingsmechanismen je hebben geholpen en waarom deze je nu in de weg zitten. Je leert welke gezonde (volwassen) delen je kunt versterken en hoe je op een veilige manier de weggestopte kwetsbaarheid, het (jonge) trauma, kunt leren herkennen, begrijpen, erkennen en integreren in je lijf en leven nu.
 
In vertrouwen, rust en veiligheid kun je de emoties voelen die toen (tijdens de kwetsbare/trauma ervaring) niet gevoeld konden worden. Uiteindelijk leer je om alle elementen weer in te sluiten en zo je opgedeelde innerlijke delen meer heel te maken. Via deze methode kun je je stap voor stap ontwikkelen van overleven naar werkelijk leven. Je komt sterker in "wie je bent" (identiteit) te staan en weet steeds beter wat je echt wilt in dit leven (je autonomie).
 
Hoe ga ik als begeleider te werk
Jij formuleert jouw persoonlijke "intentie": wat wil ik met deze opstelling, op dit moment?

Dat kan een zin zijn zoals: "Ik wil weten wie ik ben" of "Ik ervaar continu onrust". Het kunnen ook enkel losse woorden zijn.
Elke zin is goed. Belangrijk is dat het echt een eigen intentie is. Vervolgens kies je de woorden uit je intentie die voor jou het belangrijkste voelen. Deze schrijven we op post-its, voor iedere post- it kiezen we een vloeranker. Van daaruit stellen we alle woorden een voor een op. Tijdens de opstelling is het mogelijk dat onbewuste patronen aan de oppervlakte komen, zij vertalen jouw intentie. Je ontvangt inzichten over hoe jij op dit moment je leven leeft. Vanuit deze inzichten kun je keuzes maken, maar ook een nieuwe intentie maken om mee verder te werken in een vervolgsessie.
 
We werken een op een met elkaar, met gebruik van vloerankers of met resonanten (dit zijn andere mensen die we zouden kunnen opstellen voor jouw intentie).
 
Het is ook mogelijk deze vorm van begeleiding online te volgen, onder de naam e-IZR (Interactieve Zelfresonantie) ontwikkeld door Margriet Wentink.

Wat ik doe 
Ik onderzoek samen met jouw de schaduwzijde van je ziel, schud je wakker, nodig je uit tot ontwaken. 

  
Podcast #5 Art of Living
Een interview met Gwen Timmer over trauma. Wat is trauma, hoe herken je trauma, wat is de impact in je leven van de vaak ongekende inprent en wat is er allemaal mogelijk om de fragmenten in jezelf weer bij elkaar te brengen, het verlorene opnieuw te integreren in je leven.
 


Dit filmpje geeft in een duidelijke illustratie weer wat trauma is en wat het in beweging zet in ons lijf en brein.